ÜNNEPÉLYES KERETEK KÖZÖTT HELYEZTÉK EL A PÉCSI ÁLLATKERT ALAPKÖVÉT

2014. szeptember 15.

Páva Zsolt Pécs polgármestere részvételével ünnepélyes keretek között szeptember 15-én helyezték el a pécsi állatkert alapkövét.

„Turisztika, környezetvédelem, környezeti nevelés” foglalta össze Páva Zsolt polgármester a pécsi állatkert felújításának lényegét. Mint mondta:
A megújult, minden XXI. századi igény szerint kialakított állatkert jelentősen növelni fogja Pécs város turisztikai kínálatát és potenciálját. A beruházása azonban nem csak turisztikai célokat szolgál, hanem Pécs város ivóvízbázisát is teljes körűen megvédi, valamint az állatkert a fenti célok mellett segíti majd az idelátogató gyerekek környezettel és állatvilággal való kapcsolatának fejlődését.

Pécs első embere rövid bevezetője után bemutatta az 1,2 milliárd forintból megvalósuló DDOP-s projekt főbb fejlesztési elemeit. Mint mondta a látványtervek alapján személyes kedvence az új fogadóközpont, ahol nem csak oktatóterem, kiszolgálóegységek, büfé kapnak helyet, hanem ide költözik a Munkácsy utcából az Akvárium-terrárium is. A városvezető kifejtette, hogy az épület földszintjén az akváriumi rész lesz megtekinthető a sokszínű édesvízi és tengeri állatvilággal, illetve a látogatóknak lehetőségük nyílik betekintést nyerni a fóka medencébe is, majd hozzátette, hogy a terrárium az emeleten kerül kialakításra, mely épületrészben rendezvény és oktatóterem is kialakításra kerül.
Páva Zsolt elmondta, hogy kiemelt cél volt a pályázat megírása során, hogy a környezeti nevelésre is nagy hangsúlyt fektessen a pécsi állatkertben, ennek érdekében került kialakításra az Ökoturisztikai és a NATURA 2000 Park, ahol bemutatásra kerül a Mecsek és környékének állat és növényvilága, itt nyílik lehetőség a szabadtéri oktatásra, és a NATURA 2000 védelmi filozófiájának és a fenntartható fejlődés és tudatos környezetvédelem irányelveinek megismertetésére.

A polgármester kifejtette, hogy az állatkert felújításának köszönhetően az elmúlt évek során felújított épületeken és kifutókon (oroszlán, víziló) kívül szinte az összes helyszín átalakul, megújul. Az állatkertben nem csak a már meglévő állatok kapnak majd helyet, hanem olyan új az állatkert népszerűsítését szolgáló emlősök és hüllők kerülnek Pécsre, mint a barnamedve, puma, leopárd, tigris, fóka, varacskos disznó, tehénantilop, számtalan tengeri halfaj és madárfaj (pl. cápák és keselyűfélék), továbbá a hüllőgyűjtemény is érdekes lakókkal bővül (pl. arany pettyes teju).

A városvezető elmondta, hogy az állatkerti részen több tematikus rész kerül kialakításra, ezek a következőek:
• Állatsimogató, majomház: a majmok, madarak, pónik, kecskék, disznók otthona. Mivel az állatsimogató az egyik legnépszerűbb helyszín, így mellette kerül kialakításra a játszótér is.
• Állatház- Nagymacskák: a pumák és a leopárdok új otthona az állatkert nyugati részén.
• Ragadozóház- vízilóház: Az állatkert egyik fő látványossága az oroszlánok, tigrisek és a vízilovak életében enged betekintést. A projekt keretében a tigrisek lakóhelyével bővül és a látogatók részére fenntartott része újul meg.
• Afrikai kifutó: a pályázatnak köszönhetően az ún. Afrikai kifutó is korszerűsödik továbbá a teljes területe szigetelésre kerül.
• Egyéb, kisebb állatházak: A pályázatnak köszönhetően az állatkert szinte valamennyi kisebb épülete, állatháza is megújul a törvényi előírásoknak és a látogatói igényeknek megfelelően.

A fejlesztés teljes körű ismertetése érdekében Páva Zsolt elmondta, hogy a Mecsextrém Park és a Remete rét között kialakításra kerül egy kerékpározásra alkalmas útvonal is, valamint a parkolás helyzete is rendeződik.

Páva Zsolt beszéde zárásaként reményét fejezte ki, hogy a 2015 tavaszán esedékes átadást követően minél többen a saját szemükkel győződhetnek majd meg a pécsi állatkert egyedülállóságáról.

További híreink

Legfrissebb galériák