KÖZÖSSÉGI HÁZ, KÖRNYEZETI NEVELÉSI MINTAKÖZPONT: ELKÉSZÜLT A KÉK-ZÖLD IRODA

2014. szeptember 15.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere adta át a kertvárosiak és pécsiek számára a megújult Melinda parki közösségi házat, a KÉK-Zöld Irodát.

Pécs régóta szem előtt tartja ifjúságának környezeti nevelését, ezért a város vezetése 2011-ben döntött egy többéves, környezeti nevelési központ létrehozásával egybekötött projektmegvalósításáról. A megvalósításba bekapcsolódott az Ökováros-Ökorégió Alapítvány és a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület, a pályázatot a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. írta meg. - mondta Páva Zsolt polgármester.

a pályázat konzorciumi partnerei a 2015 áprilisáig csaknem 300 rendezvényt valósítanak meg a KEOP-6.2.0/B-11-2011-0036 kódszámú 99 165 336 Ft összköltségvetésű projekt keretében.  A jövőben közösségi és környezetei nevelési központként működő KÉK-Zöld Iroda nettó 54 millió forint értékű kivitelezése 2014 januárjában indult meg.  A projektnek köszönhetően az 1970-es években épült házban kialakításra került egy 50 fős előadó terem, valamint 2 irodahelyiség, valamint kialakításra került egy 30 m²-es szoba, melyben a Baba-mama klub kap helyet, a 228 m²- összterületű kivitelezés eredményeképpen az épület szinte teljes körű felújítása mellett sor került a ház hőszigetelésére, a vízellátó rendszer, a nyílászárók és a tetőszerkezet cseréjére.  Az épület jóval energiatakarékosabban üzemel majd, mint korábban, annak köszönhetően, hogy Pécs minden egyes felújításnál, új építésénél kiemelt szempontként kezeli az energiahatékonyság elvét – tette hozzá Páva Zsolt.

Az otthon is egyszerűen használható környezettudatossági és energiatakarékossági megoldások bemutatása érdekében a projekt terhére komposztáló, gőztisztító, radiátor fóliák, univerzális távirányítók, csapra szerelhető vízszűrű és palackprés is beszerzésre került, ezek használatát az iroda munkatársai bemutatják valamennyi érdeklődőnek .
Páva Zsolt kiemelte: Nagy öröm számomra, hogy a Melinda parki közösségi ház eredeti funkcióját megtartva, emelten fontos környezeti nevelési feladatokkal bővítve újulhatott meg. Biztos vagyok benne, hogy a haszonbérlő KÉK Egyesület, Fodor Ibolya vezetésével folytatja a megkezdett kiváló közösségépítő munkát, a projekten belül pedig az Ökováros-Ökorégió Alapítvánnyal közösen segítik a kertvárosi és pécsi gyerekek és felnőttek környezeti nevelését.

A polgármester köszönetet mondott a kivitelező S és P 2004 Építőipari Kft-nek, a konzorciumi partnereknek, valamint minden résztvevőnek, akik a megvalósítást segítették.

Ezt követően sor került a KÉK-Zöld Iroda felavatására, A Kertvárosiak Az Élhető Kertvárosért Egyesület vezetőjek, Fodor Ibolya  hangsúlyozta

Az elmúlt évek munkájának és a városi támogatásnak köszönhetően, egy teljesen megújult Melinda parkban vehetünk részt közösségi házunk, a KÉK-Zöld Iroda avatóján. A pécsiek, kertvárosiak életében jelentős mérföldkő ez a fejlesztés, számunkra a „KÉKEK” számára, pedig, hatalmas öröm, megtisztelés, és kihívás az új épület és annak üzemeltetése. Bízom benne, hogy az elkövetkező években is sikeresen tudjuk működtetni az irodát, melyhez jelentősen hozzá fog járulni a konzorciumi partnerünkkel, az Ökováros-Ökorégió Alapítvánnyal közösen megvalósítandó KÉK-Zöld környezeti nevelési program is.

Az egyesület elnöke köszönetet mondott Pécs városvezetésének a pályázat során nyújtott támogatásért.

A KÉK-Zöld Iroda megnyitója kapcsán a rendezvényen nyitották meg az egész szombati napon programokat kínáló Melinda fesztivált.

A KÉK-Zöld Iroda által kínált programok:

A KÉK-Zöld Iroda széles programkínálata egészen kicsiktől (zöldműves klub, környezeti nevelési program), a felnőttek korosztályon át (ökosuli, zöldfórum, tanácsadás, világnapok, fesztiválok), a kismamákig (zöldike baba klub) kínál mindenki számára kiváló és hasznos elsősorban a környezettudatosságra és energiatakarékosságra nevelő programokat.

A programokról részletes információkat találhat a KÉK-Zöld Iroda honlapján (http://kekzold.hu/), valamint a program Facebook oldalán (https://www.facebook.com/kekzoldpecs).

További híreink

Legfrissebb galériák