Tablókon kerül bemutatásra az Értékes Pécs projekt

2014. április 24.

Kiállítás keretében mutatják be az Értékes Pécs projekt fejlesztéseit a Cella Septichorában. A kiállításon a látogatók megismerhetik a fejlesztések tervanyagait, kiviteli terveit, látványterveit.

„5 partner, 5 helyszín, vallási és városi összefogás” kezdte beszédét Nagy Csaba Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere. A városvezető köszöntőjében kifejtette, számára az Értékes Pécs projekt a mintapéldája Pécs vallási és kulturális sokszínűségének. „35 tabló, aprócska ízelítő, figyelemfelkeltés” mutatta be az alpolgármester a Cella Septichora előterében található kiállítást, mely célja a folyamatban lévő fejlesztések iránti figyelemfelkeltés, a várakozás fokozása, az Értékes Pécs fejlesztéseinek a pécsi, hazai és nemzetközi turisztikai életébe történő bevezetése. A kiállításon az alábbiakból kaphatnak ízelítőt az idelátogatók: 

• Pécsi Zsidó Hitközség:
Kiviteli tervek, a kialakítandó pécsi zsidóság történetét bemutató kiállítás tervlapjai
• Pécs-Belvárosi Református Egyházközség:
A kialakítandó reformációtörténeti kiállítás tervlapjai
• Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség:
A kialakítandó orgona tervlapjai, a megvalósult fakazetták fotói
• Budai Szerb Ortodox Egyházmegye:
A kialakítandó kápolna kiviteli tervei
• Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
A Cella Septichorában, Ókeresztény Mauzóleumban, Középkori Egyetemen megvalósítandó interaktív fejlesztéseket bemutató tervlapok

Dr. Hoppál Péter az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt fél évben a zsinagóga, az ortodox kápolna, a kertvárosi fakazetták és további számos projekthez kapcsolódó beruházás megindulása kapcsán került sor a sajtó és a város lakosságának tájékoztatására, azonban az Értékes Pécs pályázat teljes körű ismertetésére mindezidáig nem volt lehetőség. 

A városvezető elmondta, a tablókiállításnak köszönhetően a megvalósuló fejlesztések rajzai, tervei, látványtervei egy helyszínen kerülnek bemutatásra, így biztosítva az 5 konzorciumi partner összefogásával megvalósuló bonyolult projekt teljes megismerését az érdeklődők számára.

A bizottsági elnök kifejtette, hogy a most megvalósult vízfolyás, falrekonstrukció és járófelület csere csak az első lépések és elsősorban szépészeti célokat szolgálnak, a Cella Septichora, Ókeresztény Mauzóleum és a Középkori Egyetem fejlesztése kapcsán. Mint mondta a nyáron folytatódó munkálatok a XXI. századi látogatói igények kielégítését szolgálják majd.

A városvezetőket követően Márta István köszöntötte a látogatókat, és kifejtette, hogy az Értékes Pécs projekt keretein belül megvalósuló fejlesztések komplexebbé és egyedibbé teszik Pécs város turisztikai kínálatát. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vezetője elmondta, rendkívül örömtelinek tartja, hogy az Értékes Pécs projektnek köszönhetően fejlődik a Világörökségi Látogatóközpont, ezzel is értéktöbbletet biztosítva annak amúgy is különleges hangulatához és atmoszférájához.

Részletes információ a nyitva tartásról:
http://www.pecsorokseg.hu/

További híreink

Legfrissebb galériák